Utrecht, HDR, Nieuwegracht, Paushuize, Achter St Pieter

    By: 

M5

Add to Favorites
Embed
Facebook
Report Abuse
Share

Description

Search for : Utrecht, HDR
See also Extended versions :
Church interiors : http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M22
Church exteriors : http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M33
See also Compact versions :
Church interiors : http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M4

Monuments & Statues in Utrecht :
http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M5
Other Interesting places in Utrecht :
http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M6
http://photosynth.net/userprofilepage.aspx?user=M07

2 seizoenen / 2 seasons

Bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Paushuize

Het Paushuize heeft zijn naam te danken aan de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, die het huis vanaf 1517 liet bouwen. Adriaan was in die tijd nog geen paus; hij was verbonden aan het hof van Karel V in Spanje en hoopte ooit terug te keren naar Utrecht. Adriaan werd echter in 1522 tot paus gekozen en stierf al een jaar later in Rome. Hij heeft zijn huis in Utrecht dus nooit bewoond.

Het huis maakte oorspronkelijk deel uit van de immuniteit van Sint-Pieter en bestond aanvankelijk uit het rechthoekige bouwdeel op de hoek en twee traptorens, waarvan die aan de zijde van de Kromme Nieuwegracht bewaard is gebleven. Na de Hervorming kwam het huis in particuliere handen. In 1633 liet de toenmalige eigenaar het zijhuis aan de Kromme Nieuwegracht met de poort en de brug toevoegen, merkwaardig genoeg in dezelfde gotische stijl als het hoofdhuis. In 1714 werd een nieuwe ingang aangebracht in de gevel aan Achter Sint-Pieter, en een galerij langs de oostzijde van het huis, zodat de kamers voortaan via een gang bereikbaar waren.

In 1807 is het Paushuize vier maanden lang gebruikt als residentie door koning Lodewijk Napoleon, voordat hij zijn paleis aan de Wittevrouwenstraat kon betrekken. Vanaf 1814 tot 1954 werd het pand gebruikt als werkruimte en woonhuis voor de Commissaris van de Koning(in). In 1830 volgde een grote verbouwing. Daarbij werd de zogenaamde spiegelzaal aangebouwd naar ontwerp van architect Christiaan Kramm. Tegelijkertijd werd de rest van het huis gemoderniseerd, waarbij de meeste spitsboogvensters plaats maakten voor rechte vensters. De aanbouw aan de Kromme Nieuwegracht werd van een extra verdieping voorzien. De spiegelzaal was onder meer bedoeld als vergaderzaal voor Provinciale Staten. Vanaf 1849 hebben de Staten echter elders vergaderd, vanaf 1916 in het achter Paushuize gelegen griffiegebouw.
Stats
Synthy 98%
Views 195
Favorites 2
Photos 125
Date Created 2/2/2010
Location
Tags

Related Photosynths

Comments

(0)
New to Photosynth? Sign Up for a free account.